Leer online over circulair ondernemen.

mrt 2, 2021 | Syntrum

VDAB en SYNTRA lanceren een nieuwe online opleiding over circulair ondernemen.

 

 

In het afgelopen jaar kreeg het online leren een stevige boost. Recent maakte minister van Werk Hilde Crevits bekend dat in 2020 bijna 73.000 Vlamingen een online opleiding volgden van VDAB. Steeds meer mensen lijken dus hun weg te vinden naar online leren. VDAB en SYNTRA spelen daarop in en lanceren een nieuwe online opleiding over circulair ondernemen, een onderwerp dat volgens hen aan belang zal toenemen op de arbeidsmarkt.

In mei 2020 werd door minister Crevits in 4 miljoen euro extra voorzien voor een uitbreiding van het aanbod online opleidingen. Deze cursus is de nieuwste aanwinst in het online opleidingsaanbod van VDAB en SYNTRA. Minister Crevits: “Circulair ondernemen lijkt nog een thema op zich te zijn, maar het zal steeds meer mainstream worden in onze economie, en dus ook op de arbeidsmarkt. Daarom lanceren we deze cursus zodat iedereen die dat wil helemaal mee is.” Bovendien zorgt de coronacrisis voor een versnelling in het circulaire denken. Onderzoek van VITO toont aan dat circulaire ondernemers sterker en meer veerkrachtiger door de crisis gaan.

Met een overstap naar een circulaire economie wordt afval de grondstof van morgen. Commercieel interessant én beter voor de planeet. Dat verhaal willen SYNTRA en VDAB laagdrempelig brengen naar ondernemers en andere geïnteresseerden op de arbeidsmarkt.
Want we kopen allemaal bijna dagelijks nieuwe producten. Na gebruik gooien we die producten vaak weg en vervangen we ze door nieuwe, denk maar aan je wasmachine. Maar zo verdwijnen heel wat waardevolle grondstoffen en produceren we schadelijk afval.

Mensen kunnen de opleiding thuis volgen, op hun eigen tempo. In totaal duurt de cursus maximaal één uur. Dankzij tal van voorbeelden steek je niet alleen veel informatie op, maar leer je ook hoe je zelf aan de slag kan gaan om circulair te ondernemen.

De cursus is in de eerste plaats gericht op ondernemers uit alle sectoren. Daarnaast is de cursus ook interessant voor werkzoekenden die een eigen zaak willen opstarten of voor werknemers met interesse in dit boeiende thema. Ook als wie tijdelijk werkloos is, kan deze opleiding volgen. De opleiding is gratis online beschikbaar.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Uit een HIVA-studie rond werkgelegenheid en de circulaire economie, blijkt dat de circulaire economie kan zorgen voor maar liefst 30.000 nieuwe jobs tegen 2030. Een enorm potentieel wat we zeker nu, in tijden van crisis en relance, moeten verzilveren en volop op inzetten. Met het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ zetten we met de nodige financiële ondersteuning alvast volop in op de circulaire economie. De nieuwe online opleiding over circulair ondernemen is nu een belangrijke stap om ondernemers, werknemers en andere geïnteresseerden vertrouwd te maken met het onderwerp en zo die sprong voorwaarts te maken met Vlaanderen rond circulaire economie.”

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Met onze online opleidingen proberen we zo goed mogelijk in te spelen op de noden van de arbeidsmarkt. Momenteel zien we dat circulair ondernemen een steeds belangrijker thema wordt. Aangezien VDAB er niet alleen is voor werkzoekenden, maar zeker ook voor ondernemers, willen we samen met Syntra ook voor hen een aanbod voorzien. Deze cursus is zowel bedoeld voor ondernemers voor wie circulair ondernemen nog iets nieuw is, maar ook degenen die al meer achtergrondkennis hebben, zullen er zeker iets van kunnen opsteken.”

Prof. Johan Lambrecht, voorzitter SYNTRUM: “We hebben bewust gekozen voor een korte en krachtige opleiding. De cursus is inhoudelijk sterk opgebouwd met kennis van experten in dit thema, zoals Jonathan Verdonck van Rebel. Verschillende ondernemers vertellen zelf over hoe zij circulair ondernemen, denk bijvoorbeeld aan Chris Van de voorde van Junoo. Dat maakt het heel concreet. We hopen dan ook dat deze cursus veel ondernemers inhoudelijk op weg kan helpen en hen kan inspireren.”

Meer informatie:
Start de cursus

Contactpersonen

Stephanie Lambrechts
innovatiemanager SYNTRUM
gsm: 0492 18 32 52
www.syntra.be

Joke Van Bommel
woordvoerder VDAB
gsm: 0499 41 81 35

Arne De Brabandere
woordvoerder Crevits
gsm: 0496 02 98 89