SYNTRA bij de beste van de klas, maar Belgen gebuisd in Europa

mei 6, 2019 | Syntrum

Een dikke buis, dat mochten wij in 2016 gaan ophalen bij Europa. België hinkt zwaar achterop in levenslang leren. Slechts 6,8% van de Belgische werknemers volgde een opleiding in 2016. Een verontrustend laag cijfer, zeker als je onze buren bekijkt: Frankrijk zit aan 16,8% en Nederland aan 21,5%. Belgen willen niet bijleren terwijl de economie en technologie dagelijks bijleren. Duidelijk bijbenen is de boodschap.

De economie zit in 6de versnelling, België in 2de

In tegenstelling tot de bijscholende Belgen, staat de economie niet stil. Jobinhouden veranderen dagelijks, jobs verdwijnen, ondernemingen digitaliseren, bedrijven vertrekken en markten verschuiven. Om mee te kunnen met deze waanzinnige snelheid vraagt de economie de beste piloten. Die piloten zijn medewerkers met up-to-date kennis en actuele competenties. Maar met 6,8% geraken wij helaas maar tot de eerste bocht…

SYNTRA schakelt een versnelling hoger

Dat België slecht scoort in Europa betekent niet dat de opleidingsinstellingen het slecht doen. SYNTRA mikt op een veel hogere versnelling en wil de beste van de klas worden en wie weet zelfs van Europa. Het potentieel hebben we al en dat blijkt uit onze cijfers (bron: KU Leuven, HIVA). In 2017-2018 meldden 30.028 cursisten zich aan voor een bijscholing/ omscholing via een ondernemersopleiding bij SYNTRA. Na het succesvol afronden van een ondernemersopleidingen hebben zij 9-13% meer kans om ondernemer te worden, 41% kans op een nieuwe job en 82% voert zijn job beter uit. Voor de werknemers is er nog een extra voordeel want zij kunnen alvast rekenen op 10-27% meer bruto inkomsten. Het economisch effect is duidelijk maar dan rijst natuurlijk de vraag “Wat moet dat kosten?”.

“Een goedkope investering met een return van onschatbare waarde, want kennis is de meest gegeerde grondstof op dit moment.”

Meer voor minder

Een opleiding is natuurlijk niet gratis, al zouden we bijna gaan denken van wel. De overheidskost van een SYNTRA-opleiding ligt in vergelijking met andere opleidingstypes een pak lager. We werken met een hybride financiering waar de overheid slechts 2/3 van de opleidingskost betaalt en de cursist of het bedrijf de rest. Het deel dat de overheid betaalt komt gemiddeld neer op €1.391,95, veel lager dan bijvoorbeeld de kost voor een VDAB-opleiding (ca. €6.600) of een opleiding Hoger onderwijs (ca. €7.100). Een goedkope investering met een return van onschatbare waarde, want kennis is de meest gegeerde grondstof op dit moment.

Een beter rapport bij Europa met SYNTRA

Als we een snelle rekensom maken met de cijfers hierboven kunnen we concluderen dat de uitkomst méér is. Méér ondernemerschap, méér opgeleide arbeidskrachten, méér veerkracht. Kortom veel méér voor een pak minder, want met €1391,95 verkopen we kennis wel heel goedkoop. Onze raad? Méér investeren want deze deal is te goed om waar te zijn.