Het opleidingslandschap komt in beweging

aug 21, 2018 | Syntrum

Nu het einde van de zomer stilaan in zicht komt, profiteren velen er nog snel van om er even tussenuit te knijpen of die laatste zonnestralen mee te pikken. Maar heel wat Vlamingen kijken ook vooruit. In tijden waar de wereld in snelle verandering is, wil dit zeggen dat we ons steeds meer moeten bijscholen. En de Belgen doen het op dat vlak niet zo goed. Een studie van Eurostat toont immers aan dat slechts 9,7% van de beroepsbevolking zich bijschoolt na zijn studies. In onze buurlanden ligt dit percentage een stuk boven de 20%. Werk aan de winkel dus!

Gelukkig worden er heel wat mogelijkheden geboden om naar eigen voorkeur en op eigen tempo een opleiding te volgen. Bij het SYNTRA Netwerk in Vlaanderen en Brussel zet men immers in op het creëren en aanbieden van innovatieve en flexibele opleidingen voor een breed publiek. Maar wat zijn nu de nieuwe trends in het opleidingslandschap?

“Voorbereiding op de toekomst is ingezet. Innovatie en flexibilisering van het opleidingsaanbod waren hoog nodig.”

Bijscholen uit passie

Traditioneel staat SYNTRA garant voor sterke opleidingen die onmiddellijk aansluiten bij de arbeidsmarkt. Klassiekers zoals elektricien, bouwvakker en boekhouder worden sinds jaar en dag met succes georganiseerd. Vandaag zien we een verminderde interesse in dit soort opleidingen.

Die zekerheid wordt dezer dagen ingeruild voor passie. Meer en meer Vlamingen en Brusselaars gaan op zoek naar een opleiding waarbij ze zich kunnen bijscholen in onderwerpen die hen boeien en die mogelijks kunnen leiden tot een nieuwe wending in hun carrière. Innovatieve, gespecialiseerde opleidingen zoals personal trainer, sportmanager, urban farmer of microbrouwer blijken dan ook een schot in de roos.

Opleiden voor de toekomst

Passie is een goede drijfveer om aan een opleiding te starten. Maar belangrijk is ook de blik te richten op de toekomst. Ook op het vlak van toekomstgerichte opleidingen werd sterk geïnvesteerd en geïnnoveerd door het SYNTRA Netwerk. Met heel wat nieuwsgierigheid en interesse zal worden geproefd van nieuwe opleidingen zoals dronepiloot, data-analist, houtskeletbouwer, batterijspecialist of blockchain engineer. De inschrijvingen voor deze opleidingen zijn alvast veelbelovend.

Nieuwe leervormen

Naast de inhoudelijke verschuiving, zien we duidelijk een tendens naar nieuwe leervormen. Met heel veel aandacht wordt de introductie van het duaal leren gevolgd. Binnen het SYNTRA Netwerk werd de voorbije jaren al met succes gepionierd met deze leervorm waarbij klassikaal les volgen wordt afgewisseld met praktische scholing op de werkvloer. Deze manier van opleiden biedt meer garantie op aansluiting met de arbeidsmarkt. Zo kreeg meer dan de helft van de cursisten elektrotechnisch installateur bij SYNTRA Brussel nog voor het einde van het schooljaar een job aangeboden.

Andere duale opleidingen die het komende jaar binnen het SYNTRA Netwerk op het menu komen te staan zijn klassiekers zoals installateur centrale verwarming en sanitair, kapper en brood- en banketbakker. Maar ook opleidingen zoals zorgkundige, visual merchandiser, tuinaannemer of restauranthouder worden vanaf dit werkjaar duaal aangeboden.

Fygitaal leren

Een andere opvallende trend is de evolutie naar fygitaal leren of blended learning, waarbij een combinatie wordt gemaakt van fysiek en digitaal leren. De campus waar les wordt gevolgd, dient meer en meer te evolueren naar een moderne leertempel waar verschillende vormen van fysiek leren kunnen plaatsvinden in aangepaste lokalen, werkruimtes, studio’s en labo’s. Een eerste voorbeeld van een moderne werkplek wordt binnen het SYNTRA Netwerk in Genk opgestart met de lancering van de T2-campus. Deze nieuwe technologiecampus van 24.000 m² zet 100% in op IT, technologie en energie.

Naast de vernieuwing van de campussen wordt volop ingezet op de ontwikkeling van e-learning, gamification en allerlei andere vormen van digitale ondersteuning van het opleidingsproces.

Ondernemerschapsvorming in een nieuw jasje

Ondernemerschap zit al enkele jaren in de lift. Heel wat mensen voelen de drang om hun lot in eigen handen te nemen en zetten de stap naar zelfstandig ondernemerschap. De Vlaamse regering wil dit ondernemerschap aanmoedigen en zoveel mogelijk drempels wegnemen. Daarom besloot ze de vestigingsreglementering af te schaffen. Kandidaat-ondernemers moeten vanaf 1 september 2018 dus geen bewijs van kennis over het bedrijfsbeheer meer voorleggen.

Maar het is niet omdat de verplichting is weggevallen, dat er geen nood meer is om zich degelijk op het zelfstandig ondernemerschap voor te bereiden. Heel wat aspirant-ondernemers zijn nog steeds op zoek naar een degelijke basisopleiding en begeleiding bij de spannende start van hun zelfstandigenbestaan. Een nieuw aanbod dringt zich hier dan ook op.

Het SYNTRA Netwerk sloeg de handen in elkaar met zelfstandigenorganisatie UNIZO en ontwikkelde het ‘Start-Me-Up’ traject. Dit flexibele traject lanceert cursisten op alternatieve en individuele wijze naar succesvol ondernemerschap. Starters kiezen zelf de duurtijd en de wijze waarop het begeleidingstraject wordt samengesteld. Men krijgt een persoonlijke coach en kiest bovendien zelf de ‘learning snacks’ voor gerichte leermomenten over onderwerpen die de aspirant-ondernemers boeien en essentieel zijn voor zijn of haar project.